NEUE SCHULE ATHEN: FLOW MAKERS CLUB ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Έχεις παίξει πιάνο με μπανάνες;
Πώς αλλάζει θέση ένας κόμπος;
Πόσες πληροφορίες περιέχει μια πάσα;
Πώς σχεδιάζεις τα δικά σου παιχνίδια;

Διοργανώνουμε το Flow Makers Club για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Neue Schule Athen.

Στο Flow αξιοποιούμε την τεχνολογία και το παιχνίδι ως ενισχυτές της δημιουργικής περιέργειας. Οι μαθητές παίζουν, ανακαλύπτουν, δημιουργούν, μοιράζονται, σε έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής αντίληψης και ανάπτυξης, ειδικά για ομάδες μαθητών  δημοτικού. Έχει διάρκεια μία σχολική χρονιά, με μία δίωρη συνάντηση ανά εβδομάδα.

Στα εργαστήρια μας αξιοποιούμε καλές πρακτικές βιωματικής μάθησης σε ένα  ευέλικτο περιβάλλον που συνδέει τη μάθηση με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Αφήνουμε χώρο για ελεύθερη έκφραση και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να ανακαλύπτουν οι μαθητές τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.

“Η μάθηση είναι αυτό που κάνω εγώ στον εαυτό μου, ενώ η εκπαίδευση είναι αυτό που κάνουν οι άλλοι σε μένα”, παρατηρεί πολύ εύστοχα ο Joi Ito, διευθυντής του MIT Media Lab.

Η μάθηση που μας αφορά στο Flow, είναι μια εσωτερική διαδικασία στην οποία ο μαθητής ενδιαφέρεται και εμπλέκεται ο ίδιος ενεργά.
Επειδή η μάθηση αναπτύσσει, ξεδιπλώνει, αποκαλύπτει, αναδεικνύει τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, τού δίνει πολύπλευρα ερεθίσματα για να καλλιεργήσει τις ιδιαίτερες κλίσεις του, τον ενθαρρύνει να χαράζει ο ίδιος τη διαδρομή για την προσωπική και επαγγελματική του ανάπτυξη.

Τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων που θα εξασκήσουν στη σταδιοδρομία τους οι σημερινοί μαθητές δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη. Κάποια από αυτά θα προκύψουν από τη σύνθεση γνώσεων και την εφαρμογή παλιών μεθόδων σε νέους τομείς. 
Γι’αυτό είναι σημαντικό να μάθουν πώς να αξιοποιούν τις γνώσεις, τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους ως εργαλεία, τα οποία θα μπορούν να προσαρμόζουν σε διαφορετικές εφαρμογές στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του μέλλοντος.

Ας φανταστούμε ότι συμμετέχουμε με μια ομάδα μαθητών στον όμιλο Flow και ας αφεθούμε να βιώσουμε την εμπειρία.

Συμμετέχουμε σε μικρές ομάδες και αντιμετωπίζουμε συνεργατικά ένα ευρύ φάσμα αποστολών, κατασκευών, παιχνιδιών μάθησης και δοκιμασιών, που οδηγούνται από τα ενδιαφέροντά μας. 

Καλλιεργούμε δημιουργικούς τρόπους σκέψης για την επίλυση προβλημάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών. 
Προπονούμε την κριτική σκέψη, καθώς και τρόπους εργασίας για αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία. 
Εξασκούμε δεξιότητες και εργαλεία σημαντικά για τη ζωή μας.

Φωτίζουμε νέες οπτικές γωνίες σε γνωστές έννοιες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα ή αντιλαμβανόμαστε πράγματα που δεν έχουμε ξαναεπισκεφτεί, σε μια προσωπική διαδικασία ανακάλυψης και ταυτόχρονα μια συλλογική διαδικασία μοιράσματος.

Πειραματιζόμαστε με διαφορετικές στρατηγικές και ανακαλύπτουμε ποιες λειτουργούν καλύτερα. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Ακούμε ενεργά. Διαπραγματευόμαστε. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο. Λειτουργούμε ομαδικά.

Σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε πρωτότυπα παιχνίδια. Προτείνουμε αλλαγές στους κανόνες. Δοκιμάζουμε και βιώνουμε τι λειτουργεί καλύτερα στην πράξη. Στα εργαστήριά μας, αυτό που δε λειτουργεί, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το τι τελικά μπορεί να λειτουργήσει και για τη διαδικασία εξέλιξης του παιχνιδιού. Η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού. Δε μας αποθαρρύνει. Τολμάμε να ξαναδοκιμάζουμε με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αξιοποιούμε την τεχνολογία ως ενισχυτή της δημιουργικής περιέργειας
Κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε τα δικά μας  ρομπότ. Δίνουμε πρωτότυπες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Γινόμαστε δημιουργοί στο internet αντί να παραμένουμε παθητικοί καταναλωτές περιεχομένου. Αφηγούμαστε τις δικές μας ιστορίες, συνθέτοντας ιστοσελίδες, αναμιγνύοντας video και εικόνες. Μοιραζόμαστε τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες μας. Παντρεύουμε τον ψηφιακό με το φυσικό κόσμο στο physical computing.

Eξασκούμε διαφορετικούς τρόπους σκέψης στο χώρο των τριών διαστάσεων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα, με ασυνήθιστες περιστροφές ζαριών, κατασκευές, γρίφους και παιχνίδια μάθησης.

Προπονούμε τη συνειδητότητα και τον έλεγχο του ανθρώπινου σώματος. Το σώμα γίνεται συνέχεια του μυαλού. Συμμετέχει, επικοινωνεί, αισθάνεται και αποκαλύπτει τη σχέση μας με το περιβάλλον.

Project design:
Development:

Copyright © 2013-2014 flowathens.com. All rights reserved